Imbir, czy i dlaczego warto po niego sięgać?

Warto używać imbiru, najlepiej bezpośrednio świeżego kłącza

Imbir jest  skutecznym środkiem na leczniczym znanym od stuleci. Posiada bardzo szerokie spektrum działania – antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze,  przeciwutleniające.

Warto mieć go zawsze pod ręką 🙂

Imbir na odchudzanie. Szukasz sposobu na zrzucenie kilku kilogramów. Picie sproszkowanego imbiru dodanego do szklanki ciepłej wody spowoduje, że będziesz na dłużej nasycony. Badanie opublikowane w magazynie Metabolism sugeruje, że osoby pijące napój z imbirem były po 3 godzinach mniej głodne niż osoby, które nie piły imbirowej wody. Dodatkowo badania wskazują, że imbir ułatwia trawienie tłuszczu. Zdaniem japońskiego naukowca L.K. Han imbir uruchamia proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła w organizmie co z kolei stymuluje układ metaboliczny.

Imbir na przeziębienie. Imbir używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Związki chemiczne imbiru podnoszą odporność organizmu przez co rzadziej chorujemy, a jeśli już złapie nas przeziębienie szybciej powrócimy do zdrowia. Imbir doskonale oczyszcza zatoki, które podczas przeziębienia i grypy mogą dawać o sobie znać. Imbir posiada również właściwości rozgrzewające co przy przeziębieniu jest kluczowe, gdyż wspiera naturalne oczyszczanie organizmu poprzez wypocenie się. Skoncentrowane składniki odżywcze zawarte w imbirze są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm w przeciwieństwie do leków na przeziębienie i leków przeciwgrypowych.

The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie porównujące skuteczność imbiru i konwencjonalnego antybiotyku na dwóch wybranych patogenicznych bakteriach (Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes). Wynik? Imbir posiada znacznie silniejsze właściwości antybakteryjne niż 3 badane antybiotyki!7 zaskakujących właściwości leczniczych imbiru.
Imbir ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Czy imbir może być tak skuteczny jak Ibuprom przy zwalczaniu bólu? Okazuje się, że tak. Badanie przeprowadzone z udziałem 150 studentek, które miały silne bóle menstruacyjne wykazało podobną skuteczność imbiru w zwalczaniu bólu co ibuprom czy kwas mefenamowy. Imbir ze względu na właściwości przeciwzapalne pomaga w zwalczaniu bólu co pokazuje kolejne badanie z 2001 roku, które potwierdziło, że olej z imbiru zmniejszył ból w kolanach u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Imbir może znacznie obniżyć poziom cukru we krwi. Jak dowodzi nowe badanie z 2015 roku przeprowadzone na 41 osobach z cukrzycą typu 2, spożywanie 2 gramów sproszkowanego imbiru dziennie obniżyło poziom cukru we krwi na czczo o 12%. Znacząco, bo aż o 10% obniżył się również wskaźnik HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli długoterminowy wskaźnik stężenia glukozy we krwi). Potrzebne będą dalsze badania, ale wyniki są obiecujące.
Imbir zawiera substancje, które zwalczają komórki rakowe i mogą zapobiegać powstawaniu raka. Imbir to nie tylko duża ilość antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami. Około 3% wagi imbiru stanowią bardzo aromatyczne olejki eteryczne. Poza zapachem pełnią inna ważna rolę. Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Minnesocie wskazuje, że gingerol – aktywny składnik olejków eterycznych zawartych w imbirze ma właściwości przeciwrakowe.W innym badaniu  naukowcy z Uniwersytetu w Michigan odkryli, że sproszkowany imbir (taki, który możemy kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością) nie tylko zabija komórki rakowe, ale też obniża ich odporność na chemioterapię. Podczas badania wpływu imbiru na raka jajnika naukowcy odkryli również 2 rodzaje niszczenia komórek rakowych: pierwszy rodzaj to apoptoza podczas, którego komórki są programowane by ulec zniszczeniu oraz drugi rodzaj zwany autofagią podczas którego komórki rakowe niszczą się nawzajem.Kolejne obiecujące badania wykazują pozytywne działanie imbiru w zwalczaniu raka piersi, prostaty i jelita.
Naukowcy z Biological Sciences Department w opublikowanym w Journal of Biomedicine and Biotechnology badaniu odkryli, że składniki chemiczne zawarte w imbirze hamują rozrastanie się komórek rakowych piersi nie wpływając jednocześnie na rozwój zdrowych komórek. Proces ten nazywany jest selektywną cytotoksycznością i polega na niszczeniu tylko „złych” komórek nowotworowych.
Wyniki badań przeprowadzonych w Georgia State University udowodniły, że ekstrakt z imbiru hamuje rozrost komórek rakowych u pacjentów z rakiem prostaty.

Imbir dla kobiet w ciąży to skuteczny środek przeciwwymiotny, redukujący mdłości. Sprawdza się nawet w bardzo ostrych dolegliwościach. Badanie przeprowadzone na kobietach we wczesnej ciąży (poniżej 20 tygodnia) dowiodły, że imbir jest nie tylko bardzo skuteczny, ale też bezpieczny. 12 różnych badań przeprowadzonych łącznie na 1278 kobiet w ciąży wykazało, że 1.1 – 1.5 grama imbiru dziennie może znacznie zredukować różne symptomy mdłości. Korzystne właściwości lecznicze imbiru zostały również potwierdzone w przypadku choroby lokomocyjnej oraz choroby morskiej. Imbir używany jest również na niestrawność.imbir na przeziębienie

 

 

źródło: http://surojadek.com/wlasciwosci-lecznicze-imbiru/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *