Niezwykłe właściwości zwykłego czosnku

Czosnek – i od razu pierwsze skojarzenie: ostry, charakterystyczny zapach. Rzeczywiście nieźle smakuje w niektórych daniach, ale żeby tak codziennie go jeść?

Okazuje się, że naprawdę warto, bo to niezwykły strażnik i obrońca naszego zdrowia, a niekiedy wręcz ratownik.

Znamy, znamy...

Historia pokazuje, że czosnek ( Allium sativum L.) to jedna z najstarszych roślin uprawianych w Europie. Lekarze i zielarze używali go już od wieków, już w Starożytności, przy budowie egipskich piramid, są wzmianki o podawaniu czosnku, by ochronić przed chorobami. W Średniowieczu natomiast stosowano czosnek jako lekarstwo w chorobach zakaźnych. Na początku XX w. określono w badaniach, że właściwości lecznicze czosnku polegają na działaniu bakterio- i grzybobójczym. Natomiast późniejsze badania przyniosły jeszcze bardziej niezwykłe odkrycia.

Właściwości lecznicze  czosnku wynikają z zawartości aktywnych organicznych związków siarki – allicyny i jej pochodnych. Jest to substancja działająca jak antybiotyk – silnie przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Oprócz cennej allicyny, czosnek zawiera w swym składzie flawonoidy, cukry, pektyny, związki śluzowe, adenozynę. Swoje właściwości czosnek zawdzięcza właśnie licznym składnikom odżywczym. W jego składzie znajdziemy:

  • sole mineralne – związki wapnia, żelaza, magnezu, selenu i fosforu,
  • witaminy – C, B1, B2, PP, prowitamina A, 
  • mikroelementy – kobalt, chrom, nikiel,
  • aminokwasy.

Stąd właśnie wypływa lecznicze i prozdrowotne działanie czosnku. 

Dzięki temu bogactwu składników, posiada on całe spektrum dobroczynnych oddziaływań na ludzki organizm:

  1. Działanie przeciwdroboustrojowe: zwalcza bakterie, wirusy, grzyby. Chroni organizm przed ich wnikaniem i namnażaniem. Ponieważ czosnek działa silnie antybakteryjnie, najczęstszym naszym skojarzeniem jest babciny (i słuszny!) sposób podawania go z mlekiem i miodem w czasie przeziębienia.
  2. Działanie antyoksydacyjne: zapobiega starzeniu się komórek, usuwa wolne rodniki, tym samym działa antynowotworowo.
  3. Korzystnie wpływa na układ naczyniowo-sercowy. Czosnek istotnie zmniejsza skurczowe i rozkurczowe ciśnienie tętnicze, o kilka do nawet 10/16 mmHg u osób z nadciśnieniem tętniczym, nie wykazuje natomiast takiego działania u osób z prawidłowym ciśnieniem tętniczym. Co więcej, im wyższe wyjściowe ciśnienie tętnicze, tym lepszy efekt czosnku. U osób stosujących kapsułkowany ekstrakt czosnku, efekt pojawia się już przy stosowaniu dwóch kapsułek dziennie. Oprócz tego chroni komórki mięśnia sercowego przed niedotlenieniem, na drodze różnych mechanizmów, m.in. z dzięki stymulacji wytwarzania tlenku azotu przez cząsteczki siarkowodoru uwalniane we krwi z czosnkowej alllicyny
  4. Obniża poziom całkowitego cholesterolu.
  5. Wpływa na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit. Czosnek dzięki swoim właściwościom odbudowuje zniszczoną florę bakteryjną w jelitach po przebytych kuracjach antybiotykowych.
  6. Zwiększa wykorzystanie energii z tkanki tłuszczowej, jednocześnie zmniejszając jej zawartość w organizmie, tym samym wspomagając chudnięcie. Zwiększa także wrażliwość komórek na insulinę.
  7. Właściwości przeciwpasożytnicze: wspomaga leczenie chorób pasożytniczych. Warto stosować go podczas kuracji na owsiki, choć sprawdzi się także w walce z glistą ludzką, tasiemcem czy lamblią.
  8. Wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu, chroni przed drobnoustrojami.
  9. Wykazuje silne działanie detoksykacyjne: oczyszcza krew z produktów przemiany materii.

Czosnek 

w wygodnych do stosowania kapsułkach 

można kupić tu:

 

Teraz w obniżonej cenie aż o 28%, jeśli tylko się zarejestrujesz!

Specyficzna woń czosnku to zasługa allicyny, związku powstającego na skutek rozpadu alliny – substancji będącej składnikiem olejku eterycznego znajdującego się w czosnku. Aby zneutralizować charakterystyczny zapach czosnku, można łączyć go z natką pietruszki, miętą, tymiankiem, selerem, a także czerwonym winem. Osoby, które nie chcą lub nie mogą spożywać czosnku w czystej postaci, mogą sięgać po preparaty zawierające czosnek bezwonny.

Źródła: